Kiremit Çatı Uygulama

Binaların tepelerine nizami bir şekilde dizilmiş kiremitlerden oluşan çatılardır.

Kiremit Çatı Uygulama

Kiremit: Kil toprağının pişirlmesiyle elde edilen ve genellikle çatılarda kullanılan bir tür yapı malzemesidir. Kiremit çatılar: Binaların tepelerine nizami bir şekilde dizilmiş kiremitlerden oluşan çatılardır.

Eskiden tek tip kiremit çatı malzemesi kullanılırken özellikle inşaat sektörünün gelişmesi ile değişik tip ve ebatlarda kiremitler imal edildi ve binalarda kullılıyor.

Kiremit çatı yapımı veya kiremit dizimi, diğer çatı uygulamalarından çok farklı bir süreçtir. Kiremit, yapısı itibariyle birbiri ile bağlantılı parçalardan oluşur. Bu parçaların düzenli olarak dizilmesi, ince işçilik ve düzgün bir gönyeleme ile mümkündür. Aksi halde çatılarda kaymalar ve kiremitlerin düzensiz görünmesi, bunun bir neticesi olarak da bina içine su akması gibi olumsuzluklar görülecektir.

Kiremit Çatı Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kiremit çatı yapımı inşasında, öncelikle zeminin ahşap kaplama ile sağlamlaştırılması gerekmektedir. Kiremitlerin kaymaması için gereken eğim verilerek çatının iskeleti tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra hafif eğimli çatılarda kiremitler olukları bir diğerinin üstüne gelecek şekilde dizilirler. Genellikle dizim işine köşelerden ve tabandan başlanmaktadır.

Yanlış dizilen bir kiremit, domino etkisiyle diğer kiremitlerin de yanlış dizilmesine neden olacağından, uygulamada dikkatli olunması gerekmektedir. Ayrıca kiremitler, taşınma esnasında ya da uygulama esnasında kırılabildiğinden kiremit çatı yapımı işinde taşıma ve uygulama hassas bir şekilde yapılmalıdır. Bu yüzden herhangi bir çatı ustasıyla değil; alanında uzman kiremit çatı ustası ile çalışıyor olmak oldukça önemlidir.